'Reanimatie Nouri veel te laat in gang gezet'
VOETBAL - Bij de reanimatie van Ajacied Abdelhak Nouri zijn grote fouten gemaakt. Dat concluderen medici, die door het AD zijn gevraagd om naar de beschikbare beelden en foto's te kijken. "Er had meteen gereanimeerd moeten worden", oordelen twee artsen eeensgezind.
Nadat Nouri tijdens een oefenwedstrijd in Oostenrijk in elkaar zakte, werd hij door Ajax-fysiotherapeut Ronald Vermeer en clubarts Don de Winter in eerste instantie in een stabiele zijligging gedraaid, waarschijnlijk om een mogelijk ingeslikte tong vrij te maken. Een zinloze handeling, verklaart een van de twee door het AD geraadpleegde medici.
"Je tong kan iets naar achteren zakken, maar je kunt ‘m niet inslikken en daardoor stikken", aldus de arts. "Nouri werd in een stabiele zijligging gelegd, maar dat wordt in de medische wereld nooit gedaan. Tenzij iemand dronken is en gaat braken."
Een door Oostenrijkse hulpverleners aangevoerde AED-defibrillator bleef minutenlang ongebruikt. "Op een foto zie je dat het gezicht van Nouri helemaal grauw is", aldus de arts. "Zo zie je eruit als je dood bent. Aan zijn blik zie je dat het niet goed gaat."
"Ik zag op de beelden geen bewegingen die passen bij een reanimatie",oordeelt een anesthesioloog. "Dat was over een vrij lange periode. Als er vijf minuten niet gereanimeerd is, treedt beschadiging van de hersenen op. Hoe langer het duurt, des te ernstiger de beschadiging. In dit geval lijkt het alsof ze de diagnose gemist hebben en pas laat in de gaten hadden dat Nouri een hartstilstand had."
"Je weet nooit wat de uitkomst bij Nouri was geweest. Maar hij had de kans om er goed uit te komen. Die kans heeft hij nu niet gehad", aldus eerdergenoemde arts. "Ajax zegt elke keer dat er goed is gereanimeerd maar ook op basis van tv-beelden durf ik te zeggen dat dat niet zo is. De reanimatie was dramatisch. Ik heb nog geen collega gesproken die het niet met me eens is. In feite is er acht minuten niks gedaan."