15 vragen aan ... Nicolien Sauerbreij
OLYMPISCHE SPELEN - SportDome.nl is enige tijd geleden gestart met de rubriek '15 vragen aan..'. In deze rubriek worden vijftien vragen gesteld aan een sport(st)er. Vandaag is het de beurt aan snowboardster Nicolien Sauerbreij, die behoort tot de absolute wereldtop en in 2008 twee World Cup-klassementen won. Dit jaar won Sauerbreij ook al een World Cup-wedstrijd. 'Het is niet leuk dat mensen na acht jaar nog steeds over wax beginnen.'
Leef je prive (bv tijdens een vakantie) ook voor je sport of kan je je ook compleet aan andere zaken te buiten gaan?
Ik ben niet iemand die zich snel te buiten gaat. Sporten is mijn hobby en dat doe ik dan ook het liefst. Ook op vakantie sport en train ik veel. Door heel veel verschillende sporten te doen, zoals schaatsen, surfen, fietsen, mountain-biken, hardlopen, krachttraining, voetbal etc, is er nooit verveling.
Waar kan iemand jou voor wakker maken?
Klinkt afgezaagd, maar voor een leuke mountain-bike tocht of een leuke fietstraining. Verder voor pannenkoeken.
Is er een moment wat je liever uitgewist wilt zien?
Niet echt, alles wat ik bereikt heb is mede door alles wat er voor gebeurd is. Dat helpt me in mijn verdere carrière. Natuurlijk is het niet leuk wanneer je met 1/100 verliest of mensen na acht jaar nog steeds over wax beginnen, maar door alle resultaten van de laatste twee jaar is het voor mij geen issue meer.
Wat is het hoogtepunt in je carrière?
Het winnen van het twee World Cup-klassementen in 2008, met in dat seizoen ook vier overwinningen in World Cups.
Welke sport zou je nog graag eens uit willen proberen/spelen naast snowboarden?
Ik doe al zo veel sporten, maar na mijn carrière ga ik weer meer skiën.
Hoe ben je met snowboarden in aanraking gekomen?
Door mijn vader, die ski- en snowboardtrainer is.
Op welk moment werd snowboarden echt serieus voor je?
Op mijn veertiende nadat ik zonder echt te trainen vierde bij het jeugd WK was geworden.
Welke sporter(s) bewonder je het meest?
In Nederland Erben Wennemars, die wellicht iets minder talent heeft dan anderen, maar altijd keihard heeft gewerkt en getraind om het maximale te bereiken.
Internationaal ben ik Lance Armstrong steeds meer gaan waarderen, zeker na zijn rentree.
Wat was je gaan doen als je geen snowboardster was geweest?
Geen idee, misschien atletiek of skiën.
Heb je bereikt wat je wilde bereiken in je carrière en wat wil je nog bereiken?
Ik heb nooit hele strakke doelen gesteld. Ik koppel ze aan reële mogelijkheden. Meedoen in de wereldtop is er daar één van en dat lukt prima. Verder heb ik nu uiteraard een medaille op de Spelen van Vancouver voor ogen.
De voorbije twee Spelen verliepen niet zoals gehoopt. Wat verwacht je van de Olympische Spelen in Vancouver en wie zijn je grote concurrentes voor olympische medailles?
Concurrenten komen uit Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Canada en Rusland. Omdat de wereldtop in het snowboarden zo breed is, heb ik geen verwachtingen, maar ik weet dat wanneer ik een goede dag heb, het podium tot de mogelijkheden behoort. Er zijn echter wel 12 - 15 dames die het in zich hebben om het podium te halen.... en er zijn maar drie plekken.
Hoe ziet je voorbereiding op een snowboardseizoen eruit?
Die begint in april met het kiezen van materiaal zoals boards en schoenen. Vanaf mei t/m september train ik iedere maand twintig dagen in Nederland. Dat is dan voornamelijk conditie- en krachttraining, stabiliteitstraining en buik- en rugspieren. De andere 10 dagen train ik op mijn board op de Europese gletsjers.
Wat houdt je bezig naast het snowboarden?
Niet heel veel, zoals je kunt zien bij de andere vragen ben ik er full-time mee bezig. Toch ben ik ambassadrice bij Jump, een onderdeel van de Hartstichting speciaal voor kinderen met een hartafwijking, en bij Right to Play. Mijn jeugd was onbezorgd en ik wil me inzetten om dat voor anderen ook te bereiken.
Je kan wel stellen dat jij de Nederlandse pionier - die ook echt World Cup-wedstrijden wint - bent op het gebied van sneeuwsporten. Voel je dat ook zo?
Dat voelt zo omdat de pers me zo benadert. Ik denk zelf niet in dat soort termen. Natuurlijk weet ik dat het bijzonder is, omdat er in de wereldbeker behalve mijn zus Marieke en mij geen andere atleten uit 'niet-sneeuw' landen komen.
Dekken de inkomens die je verdient in het snowboarden de reiskosten en is het verschil in financiën tussen jou en snowboard(st)ers uit echte sneeuwlanden (zoals Oostenrijk, Zwitserland) groot?
Ik heb geen inzicht in de financiën van anderen. Ik weet wel dat ze ook allemaal professionele sporters zijn. Gezien deze vraag, wordt er nog steeds een beetje naar mijn sport gekeken alsof het een dure hobby is.
Het is echter gewoon mijn werk. Mede door mijn hoofdsponsoren Colgate en Rucanor en de Nederlandse Ski Vereniging, kan ik mijn werk en hobby full-time doen. Het belangrijkste is dat de mensen om heen in mijn team zorgen dat ik me helemaal op het snowboarden kan focussen.
Voor meer informatie over Nicolien Sauerbreij: www.wintersport.nl en www.nicoliensauerbreij.nl
Bekijk Reacties (5)




